.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba
PradžiaLaikraštis „Langas“SugrįžimaiLangas-Naujienos-2014-10-04(01)

Pažintis su buvusiu mūsų gimnazijos mokiniu ir mokytoju Vytautu Petroniu

Nors rudenišką, bet saulėtą spalio 1-osios popietę mūsų gimnazijos moksleiviai susirinko į tyliąją skaityklą, kurioje vyko Vytauto Petronio ekslibrisų parodos atidarymas. Šis žmogus yra buvęs mūsų gimnazijos mokinys bei dailės mokytojas. Sulaukęs 91-erių metų jis vis dar kuria įdomius darbus ir dalyvauja miesto gyvenime. Renginyje mokiniai ir mokytojai galėjo užduoti rūpimų klausimų šiam daug gyvenime pasiekusiam žmogui.

Pokalbio pradžioje mokytojas Vytautas Petronis prasitarė, jog per gyvenimą yra sukūręs virš 1000 ekslibrisų, kurie yra išsibarstę po visą pasaulį. Jo darbų būta Belgijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Prancūzijoje, Argentinoje, JAV, Kinijoje, Italijoje, Norvegijoje ir kitur. Daugumą darbų jis yra padovanojęs ar atidavęs draugams ar galerijoms. Manote, jog tokiam profesionalui įkvėpimas ateina iš karto? Anaiptol. Jo teigimu, kartais pamačius piešinį ar kitą kokį vaizdą įmanoma iš karto mintyse susikurti jau kitą ekslibrį, o kartais tenka tiesiog sėsti prie darbo stalo, imti pieštuką į rankas ir dirbti ištisas valandas, kol išgaunamas tinkamas variantas. Man labiausiai patiko gerbiamo mokytojo ištarti Leonardo Da Vinčio žodžiai, teigiantys, jog kiekvienas žmogus gali būti puikus dailininkas ar menininkas, tačiau tam, kad sugalvotum, ką piešti, ir būtum kūrybingas, privalai reikia turėti talentą arba labai pasistengti. Norintiems išmokti šio amato gerbiamas dailininkas pataria nuolat lavinti ranką, bandyti kopijuoti įvairius kitų menininkų darbus.

Kita susitikimo dalis buvo mūsų svečio atsiminimai, susiję su mokykla. Jo nuomone, jaunimas dabar yra daugiau pažengęs nei buvo seniau, galbūt tam turėjo įtakos šiuolaikinės technologijos. Jis žavisi dabartinėmis kartomis manydamas,kad jauni žmonės yra labai kūrybingi, protingi ir sumanūs. O pats būdamas mokytoju Vytautas Petronis visada į visus mokinius žiūrėjo vienodai, tolerantiškai, manė, jog jų gabumai yra lygūs ir netikę vaikai neegzistuoja. Kaip bebūtų keista, bet tokios išminties jį išmokė ne universitetai, o jo mylima mama. Šio žmogaus kaip dailininko karjera prasidėjo tada, kai dirbdamas radijuje atsitiktinai išgirdo, jog Lietuvos Dailės Akademija organizuoja atranką į studijas. Vytautas Petronis, neblogai išmanydamas braižybą, surizikavo ir taip prasidėjo jo menininko karjera. Na, o baigus mokslus reikėjo užsidirbti duonai, todėl tapo mokytoju, bet dėl šio pasirinkimo nesigaili.

Vytautas Petronis yra tikrai išskirtinė asmenybė, ne veltui jam yra suteiktas Utenos garbės piliečio vardas. Klausydami jo atsakymų į klausimus mokiniai turėjo galimybę pasisemti gyvenimiškos patirties, o apžiūrėję jo parodą  kūrybinio įkvėpimo. Galbūt šis susitikimas kai kam padės atrasti save, nes vienas iš Vytauto Petronio linkėjimų jaunajai kartai buvo rasti savo pašaukimą.

Dabar lauksime gimnazijos 100-ojo gimtadienio proga Vytauto Petronio žadėto „Saulės“ ekslibriso.

                                                    Eligija Rukšytė, 3b

 

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija