.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba
PradžiaLaikraštis „Langas“NuomonėsLangas nuomones2013-12-17(1)

PAMĄSTYMAI APIE ...

Kas šiuolaikinį jauną žmogų gali iškelti į aukštumas? Manau, yra trys veiksniai, kurie padeda tapti kažkuo daugiau nei visą gyvenimą stumdomu žirgu šachmatų lentoje. Trys veiksniai paauglystėje, sukuriantys tobulas sąlygas.

Visų pirma, tai charizma, kuri pradeda ryškėti jau vaikystėje. Ta kitų žmonių trauka, prie kurios galima priskirti ir gerą humoro jausmą – tai beveik neatsiejama jos dalis. Žinoma, charizmatiškų žmonių nėra tiek jau ir daug. Taigi, jei paauglys yra toks, – sveikinu! Tai pirmas didelis žingsnis į pasisekimą.

Antra, tai žmogaus išorė. Televizija pilna tobulų formų gražuolių, patraukliausių idealaus sudėjimo vaikinų ir merginų. Dailūs veido bruožai – dar viena Dievo dovana. O jei turi kelis papildomus kilogramus, riebią odą, mažą krūtinę ar didelį apgamą ant veido? Jau gali slėptis tamsiausioje kertelėje. Taip išvengsi 20 procentų patyčių. Bet, deja, paaugliams tenka lankyti mokyklą. Liūdna – patyčios neišvengiamos, pasitikėjimas savimi krenta iki nulio, o ką jau kalbėti apie pasisekimą gyvenime!

Ir pats paskutinis, taip pat itin svarbus veiksnys - geri ir turtingi tėveliai. Visi žino, kad turčių vaikeliai gauna viską, ko tik nori, kas geriausia, pradedant pieštukais darželyje, baigiant naujausia mašina gimnazijoje. Populiarumas garantuotas!

Visa tai teikia pasitikėjimą savimi. Taip tampi pats gražiausias ir geidžiamiausias žmogus savo aplinkoje. Didžioji dalis žiūri į tave su pavydu, o nurašytieji bijo net pažvelgti. Visi nori tapti tavo draugu, nes tu populiarus. Niekas nenori pasipriešinti tokiam įtakingam bendraamžiui. Juk visi žino žiaurias mokyklos taisykles. Jos bene prilygsta principui: „žudyk arba būsi nužudytas“. Žinoma, žudymas ne fizinis, o dvasinis. Galime paimti vieną pavyzdį, atspindintį šią situaciją. Tai mokyklos renginiai, kuriuose visi draugai, bendraklasiai, kitų klasių mokiniai stebi paauglį scenoje. Ir kas būna, kai populiarusis užlipa ant scenos? Jis gauna tiek dėmesio, kad tampa dar mylimesnis, o kitas jaunas žmogus išgirsta tokių „švelnių“ komentarų, kurie lieka visam likusiam gyvenimui, ir užaugina krūvą kompleksų arba dar labiau juos paaštrina, kol jie tampa deginančia ugnimi. Taigi, jei esi apdovanotas anksčiau minėtais trimis dalykais, laimėjai aukso puodą, o jei ne... ką gi...

Labai tikiuosi, jog supratote mano ironiją. Ne, aš nepritariu tam, bet taip tik norėjau apibrėžti šių laikų jaunų žmonių santykius mokykloje. Tai, ko nemato mokytojai, daugelis vaikų ar tėvų. Ar kada pasiklausėte jaunimo, ką galvoja, kai jiems kalbama apie tai, kas nėra „kieta“ (žinoma, aš nekalbu apie visus)? Kai bandoma gilintis į sudėtingesnius dalykus ar išmokyti tikrųjų vertybių, supratingumo ir tolerancijos, pagarbos puoselėjimo? „Kokie durniai“, „baltuoja“, „ką čia nusišneka“, „išsiblaivyk“ – ir dar daugelį kitų „puikių“ frazių galima išgirsti  iš jų lūpų. Tarkime, vienas iš populiariųjų tai supranta: jis gabus , jį domina literatūra ir kiti dalykai, kuriuose reikia žvelgti giliau, bet jis, kaip ir daugelis jaunuolių, to neparodys. Jis turi išlikti tarp tų populiariųjų, tarsi tai būtų gyvybiškai svarbu – kaip oras, kuriuo kvėpuojame. Jeigu tolerancija ir kitos vertybės būtų daiktas, ko gero, jie atsidarinėtų su jais alaus butelius.

Ir koks viso to padarinys? Nubukėjimas. Populiariųjų švytėjimas nustelbia kitus ir veda juos tuo pačiu kvailumo taku. Tik nedaugelis jiems pasipriešina, bet ir tai dažniausia būna bevaisės pastangos. Už tai kitokie tampa dar labiau nekenčiami, patyčių iš jų dar labiau padaugėja. „Būk toks, kaip visi, rūkyk, jei tai daro kiti, gerk, jei jie irgi taip elgiasi, neišsiskirk, nerodyk savo vidinio pasaulio“, – tik taip gali tapti daugiau ar mažiau psichologiškai nepaveiktas mokykloje.

Juk sakoma, kad vaikai – žmonijos ateitis. Ar įsivaizduojate, kokią ateitį gali sukurti tokia nubukėjusi armija? Asmenybės tuoj bus įrašytos į Raudonąją knyga. O kaip tada žmogaus – nesavanaudžio, tolerantiško, sąžiningo – ugdymas? Suaugusieji rūpinasi mokesčiais, tarsi sizifai ridena akmenį į kalną. Inkstinktyviai daro tik tai, kas būtina, nepažiūrėję savomis, o ne visų akimis. O juk visur kalbama, kad patyčios mokykloje – pati opiausia problema, bet kur žmogaus dvasinio ir moralinio supratimo skatinimas? Ar ne dėl jo nebuvimo kyla patyčios?

Linkiu atsimerkti tiems, kurie visko nemato. Taip pat linkiu likti stipriems tai mažumai, kuri nepraradusi vertybių ir teisingo pasaulio supratimo, nes būtent dėl šių žmonių galime dar turėti kruopelytę vilties, jog ateities kartos galės augti teisingoje visuomenėje.

Julija Gumbrytė, 4c

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija