.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba
PradžiaLaikraštis „Langas“NuomonėsLangas-Nuomonės-2018-03-25

Svečiuose – neeilinė asmenybė 

Kovo 23d. mūsų gimnazijos bibliotekoje buvo pristatoma Ses. Janinos Juozapos Tumėnaitės  MVS nuotraukų paroda „Be praeities nebūtų ateities“. Mums buvo didelė garbė turėti renginyje viešnią, mūsų gimnazijos buvusią mokinę Ses. Vincentą Slavėnaitę MVS, kuri sutiko atvykti ir pristatyti ne tik nuotraukų autorę, kuri buvo jos draugė, bet ir papasakoti apie savo pašaukimą ir Švč. Mergelės Marijos Nekalto  Prasidėjimo Vargdienių seserų vienuoliją, kuri, kaip ir mūsų gimnazija, rudenį švęs savo šimtmetį.

Prieš renginį ses. Vincenta vedė netradicinę tikybos pamoką mūsų gimnazijos 4a klasės moksleiviams.

Įdomu tai, kad kartais daiktai, šiuo atveju nuotraukos, slepia žmonių istoriją ir susimąstyti verčiančius sutapimus. Ses. Janina Juozapa Tumėnaitė MVS  gimė Utenoje 1933 m. vasario 14 d. 1951 m., baigusi vidurinę mokyklą, dvejus metus studijavo Vilniaus universitete fiziką. Sutrikus sveikatai grįžo į namus, pradėjo mokytojauti Vaikutėnuose, vėliau tęsė mokslus Vilniaus pedagoginiame institute, bet studijavo jau lietuvių kalbą. Iš viso mokytojavo 16 metų. Vėliau dirbo Utenos Trikotažo fabrike archyvo vedėja ir fotografe. Dėl darbo sąlygų nusilpus akims teko keisti ir darbą. Įsidarbino mūsų gimnazijoje, tuo metu vadinamoje T. Tilvyčio vidurinėje mokykloje, ir čia išdirbo dešimt metų sekretore-mašininke. Vienuole tapo būdama 40 metų 1973 m. rugsėjo 15 d. Amžinuosius įžadus davė 1980 m. rugpjūčio 15 d. pasirinkdama Juozapos vardą.

Nuo 1973 m. Janina pradėjo spausdinti religinę literatūrą. Vien Kaune, Pal. Jurgio Matulaičio namuose, yra apie 100 pavadinimų jos spausdintų spaudinių. Kadangi pati mokėjo fotografuoti, tai daugumą spaudinių iliustruodavo savo darytomis nuotraukomis.

Kodėl Janina pasirinko būtent šią Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo Vargdienių seserų kongregaciją? Galbūt todėl, kad pažino šios kongregacijos sesutes vienuoles, kurios buvo į Uteną pakviesto „Saulės“ draugijos 1930 m. darbuotis prie „Saulės“ gimnazijos įkurtame vaikų darželyje ir moksleivių bendrabutyje. Viena iš šios kongregacijos seserų, taip pat uteniškė į kongregaciją įstojusi 1947m. Veronika Rakauskaitė (po įžadų tapusi ses. Marija Benedikta) jaunystėje lankėsi pas Janinos mamą Emiliją Tumėnienę ir mokėsi siūti.

Janinos jau nebėra. Į amžinybę ji iškeliavo 2010 m. balandžio 7 d., tačiau ją dar prisimena jos kongregacijos seserys: Ses. Rimutė Garnevičiūtė, surinkusi ir saugojusi kai kuriuos Janinos leidinius bei nuotraukas, kurį laiką gyvenusi ir dirbusi tikybos mokytoja Utenoje, Ses. Vincenta, kuri mokėsi mūsų gimnazijoje ir asmeniškai daug bendravo su nuotraukų autore ir, neabejoju, daugelis kitų, seselių, kunigų ir Utenos bei kitų Lietuvos miestų pasauliečių, nes anot Ses. Vincentos, Janina buvo labai bendraujanti ir ypač bendraujanti su jaunimu.

Taip ir norisi padėkoti seselėms už jų asmeninę tarnystę, už saugojimą to, kas yra vertinga, už sėjamą tikėjimą, viltį ir meilę. Taip ir norisi kartais asmeninėse maldose padėkoti Pal. Jurgiui Matulaičiui už tai, kad įkūrė šią kongregaciją, kuri gyvuoja jau šimtą metų ir rūpinasi tais, kurie labiausiai stokoja dėmesio. Taip pat nuoširdžiai norisi palinkėti Dievo palaimos, sveikatos, stiprybės, didelės valios ir naujų pašaukimų.

 Straipsnį parengė tikybos mokytoja Skaistė Diškevičienė

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija