.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba
PradžiaLaikraštis „Langas“NuomonėsLangas-Nuomonės-2017-01-06

Mano autoritetas

Autoritetas – žmogus, įkvepiantis gyventi, teikiantis impulsą siekti vienokių ar kitokių vertybių. Kiekvienas pagal savo gyvenimiškus poreikius ir principus renkasi tuos, kurių pėdomis norėtų sekti. Tačiau žurnalistas Audris Antanaitis teigia, kad mūsų visuomenėje trūksta autoritetų. Kur jų ieškoti? Kokius autoritetus rinktis? Ar mes, gimnazistai, turime autoritetų? Kokie jie? Laikraščio „Langas” redakcija kviečia „Saulės” gimnazistus, tėvelius, mokytojus  padiskutuoti šia tema.


„…dar nesutikau tokio žmogaus“

Šiuolaikinėje visuomenėje tikrai yra daug įdomių žmonių. Jie žavi savo darbais, poelgiais ar pasisakymais. Tokiomis asmenybėmis norisi būti, atlikti tokius gerus darbus, tapti panašiems į juos. Taip ir atrandami autoritetai – žmonės, kuriems jaučiama pagarba ir prieraišumas. Turėti asmenį, į kurį norėtųsi lygiuotis, šiuolaikinėje visuomenėje tikrai pravartu.  Tai padeda atrasti savo gyvenimo vertybes, tikslus ir jų siekti. Žinoma, kartais pasitaiko, kai autoritetais tampa nelabai geri asmenys ir jie tik kenkia ar net skatina daryti blogus darbus. Bet reikia mokėti atskirti, ar to asmens darbai yra geri ir jo atliekama veikla naudinga, ar ne. Aš pati dar neturiu savo autoriteto. Yra žmonių, kuriais žaviuosi ir man įdomi jų nuomonė tam tikrais klausimais, bet į juos lygiuotis ar stengtis perimti jų vertybes kol kas nesinori. Gal tiesiog dar nesutikau tokio žmogaus, kurio nuomonė sutaptų su mano, bet, manau, tikrai sutiksiu.

Rugilė Baltrūnaitė, 4a


Ištikimybės pavyzdys

Viena mane labiausiai žavinčių asmenybių yra ukrainiečių reperis Ilja Lapidus (Zeppo).  Jis, būdamas keturiolikos, sukūrė savo pirmąją dainą ir įrašė ją už savo uždirbtus ir sutaupytus pinigus. Dar tais pačiais metais sukūrė pluoštą tekstų ir įrašė pirmąjį albumą, pavadinimu „Neužmirštama“. Visi liko pakerėti savamokslio jaunuolio talentu kurti gilius tekstus ir jų melodijas. Jo kūriniai išsiskiria iš kitų repo atlikėjų nepaprastu patrauklumu. Pyktis, liūdesys ir melancholija sukuria savitą, dar niekur negirdėtą stilių. Jis geba įtikinti žodžių nuoširdumu ir tikroviškumu, verčia užjausti, paguosti, pykti ir džiaugtis. „Norint kurti vien talento neužtenka, – vieno interviu metu sakė Ilja, – reikia širdies, iš jos turi eiti daina. /.../ Devintoje klasėje pirmą kartą išsiruošiau į turą, kad visi mane pamatytų, kurie mato dabar. Ir dabar man skambina mano vaikystės draugas, su kuriuo dirbom, lakstėm po statybvietes, trainiojomės patvoriais, ir klausia: „Kas tu, Ilja? Kuo tu tapai? Negi pamiršai?“ Ir tada aš supratau, kad gyvenime svarbiausia neužmiršti tų, su kuriais kažkada leidai vaikystę, kas buvo tavo draugai. Visa tai perteikiu savo dainose“. Toks bendraamžio (jis gimė 1998 metais) mąstymas man tapo ištikimybės pavydžiu. Tai tik viena iš kelių žymių asmenybių, kurių mintys ir darbai įkvepia mane gyvenime. Kiekvienas iš mūsų galime kažką pasiimti iš kito, kad užpildytume savo vidų ir savo ruožtu atiduodami dalelę savęs kitiems.

Živilė Daubaraitė, 4a


„Norėčiau būti panaši į jį”

Mane įkvėpęs asmuo yra Desmondas Dosas. Pagal šio žmogaus gyvenimo istoriją buvo sukurtas filmas „Pjūklo ketera“, kuris ir padėjo man atrasti šį autoritetą. Desmondas Dosas tarnavo Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenėje Antrojo pasaulinio karo metais, buvo sanitaras, kuris į mūšio lauką ėjo neturėdamas jokio ginklo. Tuo jis mane ir sužavėjo. Jis buvo davęs priesaiką Dievui, kad niekada nepalies ginklo ir nesužeis žmogaus. Desmonas Dosas užsirašė į kariuomenę, nes nenorėjo saugiai tūnoti namie, kai kiti jauni vyrai kaunasi už jo gerovę. Nors kariuomenėje patyrė labai daug sunkumų, jis neapleido savo įsitikinimų. Šis žmogus išgelbėjo daugiau nei 75 gyvybes iki tol, kol pats buvo sunkiai sužeistas. Jis kartojo: „Dieve, leisk man išgelbėti dar vieną.“ Šiam karo veteranui buvo įteiktas „Garbės medalis“,  „Bronzinė žvaigždė“, „Purpurinė širdis“, „Mūšio mediko ženklelis“ ir daug kitų apdovanojimų. Šis žmogus mane pavergė savo nepaprastu ryžtu, drąsą, geraširdiškumu, dorybe, kilnumu, noru padėti žmonėms ir savo vertybių neišsižadėjimu. Jis kol kas vienintelis žmogus, taip stipriai įsirėžęs į atmintį. Desmondas Dosas yra mano autoritetas, norėčiau būti panaši į jį, siekti jo vertybių ir lygiuotis į šį nepakartojamą žmogų.

Živilė Jurkūnaitė, 3b

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija