.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba
PradžiaLaikraštis „Langas“InterviuLangas -Interviu-2015-11-27-01

Interviu su gimnazijos direktore Nijole Zabukiene

Kai tik sužinojome, kad gimnazija turi naują direktorę Nijolę Zabukienę, nekantraudami plačiau susipažinti, pakvietėme ją į susitikimą. Mokytojos Jolantos Juodkienės iškeptas pyragas ir paruošta arbata kūrė jaukią ir šiltą aplinką, galbūt todėl kalbėtis buvo paprasta ir gera. Sužinojome tikrai daug dalykų įdomių dalykų apie žmogų, kuris dabar vadovaus mūsų gimnazijai

RASA. Kuo norėjote tapti, kai buvote maža? O gal iš karto žinojote, kad norite tapti gimnazijos direktore?

Oi, ne, ne, ne. Kai buvau maža, tai norėjau tapti dainininke (visi juokiasi). Tada per televizorių rodydavo tokius dainininkus Ivanauską ir Paltinienę. Jums šios pavardės turbūt nieko nesako, nes viskas vyko gana seniai. Ta moteris dainininkė man buvo labai graži. Nežinau, ar ji gražiai dainavo, bet man atrodė, kad gera būti gražiai, rodytis per televiziją.

RASA. Kiekvienas mokinys turi kokios nors užklasinės veiklos, dainuoja, šoka ir pan. Kuo užsiimdavot būdama maža?

Aš galvojau, kad mokydamasi mokykloje buvau truputį nenormali. Ir dabar, prisimindama tą laikotarpį, galvoju taip pat. Tokie mokiniai neturėtų patikti mokytojams. Pavyzdžiui, aš labai norėdavau nueiti į kokį nors būrelį, gamtininkų ar skaitovų (net ir šokių būrelyje dalyvavau), bet ten pabūdavau, pabūdavau ir po kokio mėnesio jau nebenorėdavau, tada eidavau į kokį nors kitokį. Vėliau, kai paaugau, pradėjau galvoti, kad tai nenormalu. Žmogus turi turėti kokią nors vieną kryptį ir nuosekliai jos laikytis. Bet mano vaikystėje taip nebuvo. Apskritai mano vaikystė susidėjo tarsi iš dviejų etapų. Taip jau atsitiko, kad man teko gyventi iki šeštos klasės kaime su seneliais ir į mokyklą reikėjo vaikščioti tris kilometrus pirmyn ir atgal. O kita dalis vaikystės praėjo čia, Utenoje. Aš baigiau antrą vidurinę mokyklą. Ir vienoj, ir kitoj vietoj aš labiau prisimenu ne būrelius, bet tai, kad daug skaičiau.Skaičiau viską iš eilės, ką tuo metu galima buvo skaityti. Labiausiai mėgau kelionių knygas. Prisimenu, kai gyvenau kaime ir reikėjo pėsčiomis grįžti namo, sunkiausia buvo tempti pilną kuprinę knygų, juk norėjosi skaityti ir tą, ir tą, ir tą, o paskui vėl nunešti atgal. Tai tokios buvo savęs paieškos.

RASA. Kuo mėgstate užsiimti laisvu laiku dabar?

 O dabar turiu tris pomėgius. Aš esu gyvūnų fanė – šunų ir katinų. Ir jeigu turėčiau sąlygas, pavyzdžiui, didžiulę sodybą, tai aš priimčiau visus beglobius gyvūnus ir juos prižiūrėčiau: dresiruočiau, šukuočiau kailį, žaisčiau…Ir kuo toliau, tuo darausi didesnė jų mylėtoja. Pamačiusi kokį beglobį aš galiu apsiverkti ir todėl neinu į gyvūnų globos namus, bet visada aukoju - rūpinuosi per atstumą. Antroji aistra, atėjusi dar iš vaikystėje skaitytų knygų, - kelionės. Nenoriu girtis, bet, ko gero, mokykloje esu daugiausiai apkeliavusi, gal tik Pietų Amerikoje nesu buvusi. Pinigai, kuriuos aš uždirbu, beveik visi skirti kelionėms. Tai yra mano prioritetas. Nežinau, kuri aistra yra stipresnė. Na, bet jeigu turėčiau sąlygas kokiai nors fermai, tai dėl gyvūnų atsisakyčiau kelionių, nes jau daug pamačiau. O trečioji aistra yra skaitymas. Kadangi darbas yra įtemptas ir  emociškai labai sunkus (ne tik direktorės, bet pavaduotojos bei mokytojo apskritai), turiu pasakyti, kad skaitau psichologinius detektyvus. Mylimiausia autorė yra Marinina, todėl visas jos knygas turiu namie.

SONATA. Kodėl tapote mokytoja, o ne dainininke?

O buvo taip. Pirmoji mano specialybė buvo buhalterinė apskaita. Aš gerai skaičiuoju pinigus. Ir mokyklos pinigus suskaičiuoju. Šiek tiek dirbau buhaltere, bet man sekėsi sunkokai... Klysdavau, trindavau dokumentus, pratrindavau (juk kompiuteriu dar nebūdavo). Supratau, kad nebūsiu buhaltere. O mano tėtis buvo mokslininkas humanitaras ir norėjo, kad aš dirbčiau su knygomis. Todėl įstojau į universitetą. Na, o paskui viską sudėliojo gyvenimas. Jeigu dėliosies pats, vis tiek kas nors ims ir pakoreguos.

DOMANTAS. Minėjot, kad daug apkeliavot. Kuri iš kelionių labiausiai išsirėžė į atmintį?

Grįžome iš Vietnamo. Kelionė buvo labai ilga. Belaukiant skrydžio aerouoste ateina lėktuvo kapitonas (paprastai kapitonas niekada neateina pakalbėti su žmonėm) ir sako: „Jūs nesijaudinkit, mes truputį vėluosim“. Pasidarė tikrai neramu. Niekur mūsų neišleidžia, informacijos niekas neteikia. Netrukus į telefonus ateina žinutės, kad Varšuvoje  lėktuvo avarija ir aerouostas uždarytas. Tada skridom visai į kitą miestą, mus vežė visokiais autobusais ir t.t. Artėjant namams, pavargusi galvojau, kad gyvenime niekur nebeskrisiu, nieko daugiau nebenoriu, tik namo. Kelionė   prisiminė dėl savo sunkumo ir įtampos. Na, o šalies grožiu įsiminė Kroatija, ramybe – Suomija. O šalis, kuri nepatiko, – Amerika. Na, gal ne pati šalis, o žmonės. Galbūt taip pasitaikė, bet man pasirodė, kad jie mažai išprusę. Nepatiko ir Egiptas. Žinoma, piramidės ir visa kita gerai, bet buvimas gatvėje tikrai ne, nes joje jaučiausi tarsi būčiau safari: aš gazelė, o mane medžioja kas tik netingi (toks „nesvietiškas“ įkyrumas siūlant prekes ir paslaugas).

SAULĖ. Kokie prioritetai kaip mokyklos direktorės?

Pirma dalykas – ugdymo kokybė. Turbūt girdėjote, kad penkiolika mūsų mokytojų intensyviai mokosi dirbti su planšetėmis, nes dviem klasėm iš karto po pirmojo pusmečio diegsime skaitmeninį mokymą. Tai bus po vieną pirmokų ir antrokų klasę, o ir kitais metais jau nuo rugsėjo pirmosios startuos dar viena pirma klasė. Mes neturime teisės atsilikti nuo gyvenimo ir todėl perkame planšetes ir išbandome naujus metodus.

Antras prioritetas – gimnazijos įvaizdis, todėl sakau, kad noriu matyti mokinius su uniformomis, mylinčius savo gimnaziją, tokius, kurie sako: „Aš didžiuojuosi, kad esu šios bendruomenės narys”. Iš tiesų mūsų gimnazija turi labai daug gerų dalykų, bet turbūt mes nemokam pasidžiaugti ir papasakoti kitiems, kad norėtų ateiti ir pamatyti. Man labai sopa, kai kas nors sako, kad vienoj ar kitoj mokykloj kažkas yra daroma, bet ir mes tą patį darom (arba galim daryti). Man kraujas užverda, kai girdžiu sakant:“Eisiu į kitą mokyklą, nes ten yra taip ir taip…” Bet galima mylėti ir savo mokyklą, ją keisti, tobulinti.

SAULĖ. Papasakokit, kokių iššūkių suteikia  šiandieninės pareigos.

Kol kas sunkių situacijų man nebuvo, nes aš jau seniai dirbu šioje mokykloje. Tik rugsėjo pradžioje buvo emociškai sunki situacija dėl iššūkių su pirmokais ir… labai pykstu ant rūkorių, nes tiesiog… tiesiog negražu.

SONATA. Pirmokai ateina su gana žemu vidurkiu. Ar nesiruošiat kaip nors jo kelti?

Lietuvoje veikia Švietimo įstatymas, kuris sako, kad visi vaikai iki šešiolikos metų turi būti mokomi, vadinasi, turime priimti visus norinčius. Bet, kaip jau sakiau, nuo kitų metų rugsėjo pirmos bus organizuojama skaitmeninė pirmokų klasė, kurioje bus mokoma aukštesniu lygiu.

SAULĖ. Ką palinkėtum gimnazijai artėjančio gimtadienio proga?

Aš labai noriu, kad jis būtų kitoks. Labai dėkinga Domantui už iniciatyvas ir norėčiau, kad mokyklos gimtadienyje dalyvautų kaip galima daugiau mokinių, nes tai irgi parodytų, kaip mes mylim savo gimnaziją, jeigu dalyvaujam renginy. Nuoširdžiai sakau, kad  aš šią gimnaziją myliu ir ja tikiu. Jeigu būčiau netikėjusi, nebūčiau pasiryžusi imtis šių pareigų. Daug tikiuosi iš naujos gimnazijos mokinių tarybos ir prezidentės, kad ji sutelks mokinius dirbti dėl mokyklos ir dirbti taip, kad būtų įdomu. Taigi sveikinu gimnaziją turėdama didžiulę viltį.

Dėkojame už pokalbį. Linkime ir Jums stiprybės, kantrybės, kūrybingumo ir drąsos vedant gimnaziją 100-ojo gimtadienio link.

 Laikraščio „Langas“ redakcija

 

 

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija