.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba
PradžiaLaikraštis „Langas“Interviulangas-interviu-2022-01-17(01)

Kaip manote, kodėl verta skaityti knygas?

Nijolė Zabukienė. Skaityti knygas labai svarbu. Tai lavina kiekvieno žmogaus vaizduotę, kūrybiškumą ir kalbą. Knygas skaitantis žmogus bet kokiam daiktui ar reiškiniui apibūdinti turi daugiau žodžių, metaforų, įdomesnių frazių. Dažnai pasitaiko, kad perskaitę knygą norime dar pasižiūrėti ir jos ekranizaciją ( jei tokia būna). Tokiu būdu mes plečiame savo akiratį. Ir dar norėčiau pasakyti, kad knygos skaitymas padeda geriau suprasti kitą žmogų. Šią mintį norėčiau pagrįsti J.K. Rowling, knygos apie Harį Poterį autorės, žodžiais: „Skaitymas yra vienintelė priemonė, kuria mes nevalingai ir bejėgiškai persikūnijame į kitą odą, kitą balsą ir kitą sielą.“

Miglė Elmentienė. Manau, kad mokiniams knygas verta skaityti todėl, kad jos lavina vaizduotę bei gerina rašymo įgūdžius. Na, o suaugusiems (o gal ir ne tik) knygų skaitymas padeda kitaip pažvelgti į pasaulį, atsikratyti klaidingų įsitikinimų, gal net spręsti psichologines problemas.

Giedrė Šimkūnaitė-Kandratavičienė. Knygų skaitymas yra vienas iš būdų ugdytis kaip asmenybei. Skaitymas suteikia galimybę sužinoti daugybę dalykų, lavina vaizduotę bei kūrybiškumą, o būtent šiuos dalykus aš visada pabrėžiu kaip svarbiausias XXI a. žmogaus savybes. Apskritai, knyga yra tas dalykas, kuris žmogų lavina visapusiškai. Mano nuomone, skaitymas turėtų būti svarbiausias gimnazistų užsiėmimas, ypač tų, kurie nori laikyti lietuvių valstybinį egzaminą, kurie nori parašyti gerą tekstą, ir tų, kurie nori būti kūrybiški darbuotojai ateityje.

Aušra Spiečienė. Manau, kad knygas verta skaityti todėl, kad skaitančio žmogaus žodynas tampa platesnis, kalba gyvesnė, žmogus lengviau reiškia mintis ir lengviau bendrauja su kitais. Skaitantis žmogus visada turės temų, kurias galės aptarti su kitais. Bet geriausia knygas skaityti savo malonumui, be jokių ypatingų tikslų.

Miglė Neliupšienė. Skaitymo nauda yra neabejotina. Knygos formuoja gražiausias vertybes. Vienas interneto knygynas surado net 20 faktų, kodėl reikia skaityti knygas, todėl siūlyčiau juos paskaityti ir įsitikinti patiems. Ir visgi norėčiau pridurti, kad knygų neskaitymas – viena iš priežasčių, kuri verčia jauną žmogų tapti vangiu, kultūros stokojančiu individu. Neskaitydami knygų pasiduodame judančių paveikslėlių įtakai, kuri nei praturtina mūsų žodyną, nei skatina domėtis prasmingais dalykais.

Kokias knygas jums patinka skaityti?

Nijolė Zabukienė. Skaitau labai daug. Labiausiai patinka psichologiniai detektyvai. Tačiau labai liūdna, kad jau pora metų mano mylima autorė Aleksandra Marinina neišleidžia naujų kūrinių.

Miglė Elmentienė. Man kartais patinka skaityti romanus, kartais mokslines knygas. Arba tiesiog tas knygas, kurios mane užkabina savo turiniu.

Giedrė Šimkūnaitė-Kandratavičienė. Aš asmeniškai labiausiai mėgstu kriminalinio siužeto knygas – detektyvus. Dažniausiai pasirenku ką nors iš tų knygų, kurios yra susijusios su teisiniais dalykais, įvairiais nusikaltimais ir jų išaiškinimais, nes man įdomi žmogaus psichologija, įdomu, kodėl kas nors atsitinka ir kaip tai išsiaiškinti. Kita vertus, aš nevengiu ir dalykinės literatūros, skaitau savo dėstomam dalykui svarbią literatūrą. Ne tik programinius kūrinius, apie kuriuos kalbuosi su mokiniais per pamokas, bet ir mokslinę literatūrą, kuri man padeda geriau paaiškinti, kaip į tą kūrinį pažiūrėti, kaip geriau atskleisti jo prasmę. Dar man labai patinka garsių žmonių biografijos, ne dabartinių „youtuberių“ ar pseudožvaigždučių, bet iš tikrųjų rimtų žmonių, tokių kaip Einšteinas ar Marija Kiuri biografijos.

Aušra Spiečienė. Esu perskaičiusi labai daug detektyvų, labiausia patiko rusų rašytojos Aleksandros Marininos detektyvai, o dabar labai užsikabinau už Lucindos Riley knygų.

Miglė Neliupšienė. Patinka įvairūs žanrai. Kiekvieną dieną esu apsupta knygų, todėl pasirinkimo apstu. Vieną kartą negaliu atsitraukti nuo istorinės dramos, kitą kartą vartau biografinį kūrinį, o vėliau stebiuosi, kaip galėjau nepamatyti lentynoje įsprausto detektyvo. Nepamirštu ir jaunimo literatūros, pritaikytos jaunesniems skaitytojams, nes ji dažnai nagrinėja itin sudėtingas pasaulio ir asmenybės virsmo, moralės, vertybių problemas.

Kokią knygą pasiūlytumėte perskaityti kitiems?

Nijolė Zabukienė. Astridos Lindgren „Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“. Atrodytų, kad tai vaikiška knyga, tačiau joje galima rasti daug gyvenimiškos išminties. Tai mano mylimiausia vaikystės knyga.

Miglė Elmentienė. Vieną knygą išrinkti būtų sunku, bet vaikams pasiūlyčiau būtinai perskaityti Astrid Lindgrend knygą „Emilis iš Lionebergos“.

Giedrė Šimkūnaitė-Kandratavičienė. Daugumai vyresnių savo mokinių aš visada sakau, kad mano gyvenimo knyga yra Gabriel Marquez romanas „Šimtas metų vienatvės“. Šis romanas man buvo visiškas atradimas. Aš jį perskaičiau gana vėlai, ne jaunystėje, nors jis ir yra parašytas gan seniai. Matyt, aš šiam kūriniui užaugau ir jis mane absoliučiai pakerėjo. Šis kūrinys apima vienos šeimos keleto kartų šimtą metų. Šiandien galiu sakyti, kad man ši knyga yra pati pačiausia. Gabriel Marquez man šiek tiek primena lietuvių autorę Kristiną Sabaliauskaitę ir jos kūrinius.

Aušra Spiečienė. Siūlyčiau skaityti Lucindos Riley knygas.

Miglė Neliupšienė. Pasiūlyti visiems vieną knygą sunku, nes tai labai individualu. Todėl pirmiausiai siūlyčiau skaityti knygas iš mokiniams rekomenduojamo knygų sąrašo arba ateiti į gimnazijos biblioteką ir išsirinkti tą, kuri sudomins savo aprašymu. Svarbiausia skaityti, nes knygos augina!

Kokią įdomiausią paskutinę knygą skaitėte? Kuo ji jums patiko?

Nijolė Zabukienė. Matt Parker „Klastingasis Pi“. Visai atsitiktinai pamačiau parduotuvėje išparduodamas knygas. Ir šioji man pasirodė verta dėmesio. Nieko apie ją nebuvau girdėjusi. Ant knygos buvo parašyta, kad tai bestseleris Nr. 1 apie matematikos istoriją. Nusipirkau ir ėmiau skaityti. Knyga užkabino ir privertė visai kitu žvilgsniu pažvelgti į matematiką. Daugelyje šiuolaikinio pasaulio sričių matematika tarytum tūno pasislėpusi ir atlieka savo darbą užkulisiuose. Kodėl tiltas ima siūbuoti, nors neturėtų? Kodėl mįslingai dingsta milijonai dolerių? Atsakymai – knygoje.

Miglė Elmentienė. Paskutinė įdomiausia skaityta knyga yra Clarissa Pinkola Estes „Bėgančios su vilkais“. Ši knyga yra daugiau skirta suaugusiems, bet ji man patiko todėl, kad joje atradau save.

Giedrė Šimkūnaitė-Kandratavičienė. Manau, kad paskutinė skaityta įdomiausia knyga yra Fredrik Backman „Lokių miestas“. Tai skandinavų rašytojo knyga, pasakojanti sudėtingą paauglių santykių istoriją. Aš apskritai labai mėgstu skaityti skandinavų, šiauriečių, „šaltų“ žmonių, kūrinius. Šis knyga man paliko tikrai labai gerą įspūdį, labai stiprus kūrinys ir dabar žadu skaityti antrąją jo dalį.

Aušra Spiečienė. Skaičiau Lucindos Riley romanų ciklą „Septynios seserys“. Šis ciklas yra paremtas mitu apie Plejadžių žvaigždyną. Jame pasakojamos septynių įvaikintų seserų istorijos ir kiekviena istorija yra savaip įdomi. Skaitydama pirmąją knygą labai daug verkiau, nes istorija buvo sukrečianti ir jaudinanti. Dabar jau skaitau paskutinę knygą iš šio ciklo.

Miglė Neliupšienė. Paskutinė įdomiausia skaityta knyga turbūt bus Noah Gordon „Gydytojas. Avicenos mokinys“. Vertingiausios knygos man yra tos, kurios mintimis leidžia keliauti, pažinti, atrasti, sužinoti kažką naujo. Tokia buvo ši knyga.

Interviu parengė Gustė Ringelevičiūtė ir Raminta Rezgytė, 1a

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija