.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba

Prisiminus LMS pavasario forumą – XXII-ąją Asamblėją...

Jaunas žmogus dažnai raginamas savanoriauti, padėti kitiems be jokio atlygio. Viena iš tokių savanoriškų organizacijų, jungiančių daugybę mokinių visoje šalyje, yra Lietuvos moksleivių sąjunga – pagrindinė Lietuvos moksleivių interesams atstovaujanti bei Lietuvos mokinių savivaldas vienijanti organizacija. Šiais metais balandžio 8-10 dienomis Vilniuje vyko LMS pavasario forumas – XXII-oji Asamblėja, į kurią suvažiavo apie 350 savivaldų atstovų iš visos Lietuvos. Ten dalyvavo ir du mūsų mokyklos mokiniai – Steponas Banys ir aš, Rasa Gruodytė...

Galime drąsiai sakyti, jog per šias tris dienas nuveikėme daug. Pati pirmoji mūsų veikla buvo diskusija „Švietimas Lietuvoje: kas toliau?“ su švietimo institucijų atstovais. Išgirdome daug įvairių nuomonių apie mokyklų vadovus, pamokų kokybę, pedagogų kvalifikaciją bei jos tikrinimą ir kita. Tai buvo puiki įžanga į XXII-ąją Asamblėją, kurios metu ir tvirtinome pasiūlymus, kurie bus pateikti vyriausybei. Jai siūlome gerinti moksleivių mokymosi procesą, užtikrinti švietimo dokumentų dermę ir jų įgyvendinimą bei skaidrų moksleivių žinių patikrinimą. Taip pat užtikrinti saugią aplinką moksleiviui, stiprinti mokytojų ir mokyklos profesionalumą bei mokinių ir mokyklos savivaldos vaidmenį mokyklos bendruomenėje. Tai pagrindiniai teiginiai, kurie buvo aptarti per kas mėnesį vykstančius vadovų klubus ir dar kartą analizuoti bei taisyti darbo grupių metu pavasario forume. Visus mūsų aptartus bei patvirtintus ir nepatvirtintus punktus galima rasti čia – http://moksleiviai.lt/wp-content/uploads/2016/03/Pasilymai-LR-Vyriausybei.docx.pdf.

Dabar dažnai mokyklose pedagogai moko daugiausiai tų dalykų, kurie bus per egzaminą, o kiti, kurie taip pat yra mokymosi programoje, bet yra neįtraukti į egzaminą, dažniausiai pamirštami. Šia tema tikrai turėjome nemažai diskusijų. Tik pagalvokit, jei mokytojas nežinotų, ko reikės egzaminui, turėtume mokytis dar daugiau. Pavyzdžiui, užuot rinkęsi iš kokių 23 reikalingų autorių lietuvių kalbos egzaminui, turėtume prisiminti maždaug 100. Aišku, tai tinka ne visiems dalykams. Bet vyrauja problema, jog tai, ko nereikia egzaminui, net nedėstoma (nors yra mokymosi programoje). Taip pat daug diskusijų sulaukė tema apie pedagogų pensinį amžių bei kvalifikaciją. Kai kuriose mokyklose dirba nemažai mokytojų, kurie pagal amžių jau seniai turėtų būti išėję į pensiją. Šiam atvejui, manau, nutarėm tikrai gerą dalyką, jog pedagogas galėtų užtarnauto poilsio išeiti anksčiau nei sulauks pensinio amžiaus. Juk toks darbas tikrai kainuoja daug jėgų. Taip pat buvo patvirtintos metinės LMS Prezidentės veiklos, organizacijos finansinės bei revizijos ataskaitos.

Be siūlymų vyriausybei ir ataskaitų tvirtinimo, turėjome ir trumpus organizacijų pristatymus. Fox.lt atstovas pristatė, kaip atsakingai pasirinkti studijų užsienyje programas ir susirasti universitetą, AIESEC (tarptautinis tinklas jauniems žmonėms siekiant išnaudoti ir tobulinti savo žinias bei įgūdžius) nurodė galimybes, jei dar kartą mokytumeisi mokykloje, įmonė „8 To Go“ parodė šiuolaikiškas mokyklos uniformų madas, „Šviesos“ atstovas papasakojo apie egzaminams pasiruošti skirtą medžiagą.

Taip pat vieną paskaitą apie „Misija Sibiras“ vedė ir Ignas Rusilas, kuris papasakojo apie šios organizacijos veiklą, emocijas, kai netikėtai Rusijoje sutinki tremtinį lietuvį, bei sunkumus kelyje, nes kartais sugęsta ir transportas, kuriuo keliauji, bei užklumpa blogas oras, gyvūnai, kurie suėda tavo maistą. Džiugu, jog nėra nustatytų amžiaus ribų, taigi šiame projekte galime dalyvauti ir mes, mokiniai – jauniausias dalyvis buvo 17 metų. Tai vienas iš projektų, kuris įprasmina pilietiškumą bei meilę savo šaliai.

Per pirmosios dienos socializaciją reikėjo tamsoje rasti užuominas, kurios turėjo nuvesti link paslėpto kambario rakto. Taip pat žaidėme įvairius LMS žaidimus, vaidinome, piešėme ir šokome flashmob'ą pagal LMS himną. Antrosios dienos socializacija vyko menų fabrike „LOFTAS“, kuriame smagiai laiką leidome su „Kitas kampas“ aktoriais K. Glušaveju ir A. Bružu bei kitais atlikėjais. Puikios nuotaikos tikrai netrūko!

Paskutinę dieną mus aplankė ir žymus dainininkas Donatas Montvydas, kuris papasakojo apie savo muziką bei artėjančią Euroviziją. Paklausus, ar jis tikėjosi, kad vėl atstovaus Lietuvai Eurovizijoje, dainininkas drąsiai pasakė, jog žinojo, kad ten vėl sugrįš, nes nepadarė visko, ko norėjo. Muzikos kelyje jam nemažai patirties suteikė ir žymūs švedai, kurie moka suderinti savo patirtį su protu. Pasak D. Montvydo, jis nėra vieno žanro atlikėjas. Vaikinas taip pat negali be klubinės, šokių muzikos. Jis mėgsta koncentruotis į tai, ką daro scenoje, ir pataria neparodyti, jei ko nors bijai, nugalėti savo baimes. Pasitikėti savimi būtina, reikia padaryti viską, ką gali. Įdomu, kaip jis pasirinko eurovizinę dainą? Tai buvo paprasta, nes turėjo penkias demo dainas ir išsirinko vieną jų. „Realizuoju ne muziką, realizuoju save patį“, – sako Donatas Montvydas. Ir mes turime rinktis savo kelią pagal tai, kokie esame. Paklausus, ko jis linki mokiniams, sulaukėme nuoširdaus atsakymo, jog turime mėgautis tuo, ką darom, nes tą jaučia aplinkiniai, neturime sustoti – reikia ieškoti. Juk svarbiausia ne pasiekta viršūnė, o kelias link jos.

Džiugu, jog turėjau galimybę sudalyvauti šiame forume. Juk tai ne tik puikiai praleistas laikas, bet naujos žinios, kurios pravers ateityje!

Rasa Gruodytė, 2d

 

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija