.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba

Apie gimnazijos svečius, mūsų šalį ir kalbą

Rugsėjo pradžioje mūsų gimnazijoje lankėsi ERASMUS projekto „Ateities karjerą kuriame šiandien“ dalyviai iš Rumunijos, Lenkijos, Turkijos, Italijos. Tai jau trečiasis mokyklų komandų susitikimas. Šio projekto metu iš įvairių Europos šalių susirinkę mokytojai kalbasi apie mokinių pasirengimą būsimai karjerai, apie pagalbą renkantis profesiją, dalijasi savo patirtimi.Jauni žmonės visame pasaulyje labai panašūs, visi jie turi svajonių ir minčių apie savo ateitį, būsimą profesiją, darbą. Mokykla privalo padėti pasiruošti savarankiškam gyvenimui, padėti įsivertinti savo galimybes, įvardyti savo tikslus. Projekto dalyviai, pateikdami ir aptardami skirtingų šalių nuomones, aiškinosi, kaip galima padėti mokiniams. Kaip galutinis šio darbo rezultatas bus išleista knyga trimis kalbomis, skirta profesinio orientavimo klausimams.

Be darbinių susitikimų, mūsų svečiai (kitų šalių mokytojai) susipažino su mūsų krašto kultūra. Be abejo, per porą dienų pažinti Lietuvos neįmanoma, bet susidaryti įspūdį apie šalį ir jos žmones galima. Svečiai lankėsi Anykščiuose, Vilniuje, Molėtų observatorijoje, vaikščiojo ir po mūsų Uteną. Lietuva visiems labai patiko dėl to, kad čia daug žalumos, miškų, ežerų. Turkai, atvykę iš Stambulo, miesto, turinčio 18 mln. gyventojų, džiaugėsi gamtos ramybe, miestų švara. Apie tokias kaimo sodybas, kokios yra pas mus, jie teigė, galintys tik pasvajoti. Lenkai, atvykę iš kalnuotos pietinės Lenkijos, gėrėjosi mūsų žaliais miškais ir ežerų gausa. Itales, gyvenančias šalia didelio miesto-uosto Bario, stebino, kad tokiame mažame miestelyje kaip Utena yra tokie gražūs parkai, išpuoselėta aplinka, švarios gatvės, grojantys ir šokantys fontanai. Visiems patiko ir mūsų gimnazija. Skanus pasirodė ir lietuviškas maistas, ypač lietuviški sūriai, gardūs saldumynai. Noriu pasakyti, kad mes gyvename gražioje šalyje ir gražiame mieste, kur daug puikių gamtos kampelių ir kitokių vertybių. Tik ar matome tai, ar vertiname? Ar prisidedame prie šalies, miesto puoselėjimo? Siūlau pažvelgti į mūsų Lietuvą  turisto – žmogaus, kuris pirmą kartą atvyko į šalį, akimis. Tikrai pamatysime daug gero!

Ir dar viena mintis. Rugsėjo 26 dieną švenčiama Europos kalbų diena. Kalba – bendravimo priemonė. Kaip susikalbėti su žmonėmis iš kitų šalių, kaip pažinti kitos šalies kultūrą, nemokant užsienio kalbos? Be abejo, pagrindinė kalba, kuria bendravo projekto dalyviai, – anglų kalba. Be anglų kalbos, svečiai iš Rumunijos galėjo bendrauti vokiškai, iš Italijos – prancūziškai, iš Lenkijos – rusiškai ir vokiškai. Dauguma mūsų mokinių sako, kad jie moka anglų kalbą ir jiems nebereikia kitos užsienio kalbos. Tačiau ne visada užtenka anglų kalbos. Reikia ir kitų kalbų. Nuvykus į svečią šalį visada pravartu išmokti nors keletą tos šalies kalbos žodžių. Labai mielai mūsų svečiai kartojo lietuvišką „ačiū“. Šitas žodis užsieniečiams pasirodė paprastas ir šiltas. O štai kaip skamba padėkos žodžiai mūsų svečių kalbomis: 

  • Grazie – italų
  • Dziynkuja – lenkų
  • Mulţumesc – rumunų
  • Tesekkür ederim – turkų

Europos kalbų dienos proga linkiu visiems suprasti, kaip svarbu mokėti svetimų kalbų, ir pajusti bendravimo džiaugsmą su kitaip kalbančiais žmonėmis.

 Mokytoja Giedrė Balytė Clarke

 

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija