.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba

Jaunieji žurnalistai domisi Adventu...

Adventas – klausimų ir atsakymų laikas. Krikščionims – tai džiaugsmingo laukimo laikas iki Jėzaus gimimo. Liaudies papročiuose adventas – rimties, dvasinio apsivalymo metas, ūkinių darbų pabaiga.

Advento vainikas – svarbiausias šio laikotarpio simbolis. Jis pirmą kartą buvo uždegtas XIX a. Hamburgo uostamiestyje. Mieste buvo daug našlaičių vaikų, kurie neturėjo namų, elgetavo ir miegojo gatvėse. Gyvenimo nepritekliaus prispausti kai kurie tapdavo nusikaltėliais ir patekdavo į kalėjimą. Jaunas evangelikų bažnyčios pastorius Johannas Heinrichas Wichernas įsigijo Hamburge didelį namą, jį perstatė ir pradėjo iš gatvės rinkti vaikus, suteikė jiems pastogę ir maisto. Pastorius rūpinosi, kad vaikai įgytų profesiją: vieni tapo batsiuviais, kiti – dailininkais, sodininkais, siuvėjais... Jie nustojo elgetauti ir išmoko užsidirbti pragyvenimui.

Advento žvakės. Pastorius J. H. Wichernas, norėdamas, kad jo namų gyventojai sakraliau išgyventų šį laikotarpį, sugalvojo, kad nuo gruodžio pirmos dienos maldos grupelės metu kiekvienas berniukas galėtų uždegti po spalvotą žvakutę. Vienas pastoriaus draugas padarė medinį ratą, ant kurio buvo sudėtos žvakės. Tai atrodė lyg didelis šviesos vainikas ir, atėjus Kalėdoms, degdavo visos dvidešimt keturios žvakės. Berniukams tai labai patiko, todėl jie patys pradėjo vainiką puošti eglės šakomis. Advento vainiko idėja išplito, ypač šeimose. Tačiau iškilo viena problema: kas gi namuose galėjo patalpinti vainiką su dvidešimt keturiomis žvakėmis? Tad laikui bėgant jau liko keturios žvakės, atitinkančios keturis advento sekmadienius: trys violetinės ir viena rožinė. Violetinė reiškia susikaupimą, laukimą, rožinė – džiaugsmą dėl tuoj gimsiančio Jėzaus. Dėl to rožinė žvakė uždegama ketvirtąjį advento sekmadienį, skirtą džiaugsmui. Pagal tradiciją pirmoji yra Pranašo žvakė, antroji – Betliejaus, trečioji – Piemenų, ketvirtoji – Angelų.

Advento kalendorius. Be advento vainiko papročio, populiarus ir advento kalendorius, kurio pagrindinė funkcija – suskaičiuoti ir įprasminti laukimo laiką iki Kalėdų, taip pat ir sukurti šventinės nuotaikos laukimą. Iš pradžių šis kalendorius tebuvo tvarkaraštis, kurį pakabindavo prie lauko durų, kad žmonės galėtų skaičiuoti laiką iki Kalėdų. Vėliau žmonės kiekvieną dieną prie jo ėmė dėti žibintą ar žvakę. Advento kalendoriai jau porą šimtmečių atnaujinami, perkuriami ir šiandien mes turime daugybę neįtikėtinų idėjų. Šiandien kalendoriuje gali puikuotis saldainis ar kitas gardėsis, kartais gerų darbų sąrašas, laiškas, prasmingos citatos, subtilūs juokai, laisvalaikio idėjos – visa, kas Kalėdų laukimui suteikia savotiško žavesio, pakilios nuotaikos.

Advento dvasia. Adventas – gerumo dvasia. Tik gaila, kad dauguma pamirštame advento prasmę: nebemokame gyventi susikaupę, atsisakę malonumų. Baigdami metinius darbus, dalyvaujame įvairiuose kalėdiniuose vakarėliuose, kurie yra triukšmingi ir neatitinka advento dvasios. Tačiau dėl gyvenimo triukšmo neturime prarasti vilties, o toliau vykdyti savo kasdienes pareigas, pasitikint Dievu ir savo žmogiškąja būtimi. Pabandykim išnaudoti prieššventinį laikotarpį ramiam šventų Kalėdų pasiruošimui. O pasiruošimas šventei prasideda širdyje. Taigi šis laikas tebūna galimybė nurimti mūsų protams ir leistis nešamiems širdies troškimo. Ir nepamirškime dalintis gerumu!

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija